Een gemeente die samen met de Hovenaar wordt gevormd.
Hove beweegt gelooft in het belang van bottom-up initiatieven en wil burgerbegrotingen op wijkniveau invoeren, waarbij het bestuur actief de wijken bezoekt en luistert naar de stem van de gemeenschap.
Via de burgerbegroting kan elke inwoner van een wijk een projecten of idee indienen bij het bestuur. Op deze manier geven we de verschillende wijken een stem en stimuleren we de participatie van burgers in het vormgeven van hun eigen leefomgeving en ontspanning. Inspiratie kan je vinden bij Stad Antwerpen.
We maken het ook een uitdrukkelijke opdracht van elke schepen om actief werk te maken van participatie. Hiermee stimuleren we dat meer burgers gehoord worden en betrokken zijn bij het besluitvormingsproces. Participatie is breder dan na de feiten je mening te kunnen geven. Participatie is vanaf de start betrokken worden. Om dit te garanderen maken we het een uitdrukkelijke opdracht van elke schepen om deze doelstelling te realiseren.
Door de gemeenteraad zowel digitaal als fysiek toegankelijk te maken, geven we elke Hovenaar de kans om deel te nemen aan het democratische proces.
We reanimeren de adviesraden en versterken ze tot krachtige instrumenten die geen invloed hebben op mogelijke subsidies.
We verkennen de mogelijkheden van een burgerpanel, zodat elke stem gehoord wordt en bijdraagt aan het vormgeven van onze gemeente. Naast de bestaande adviesraden hebben we ook nood aan tussentijdse input van de Hovenaar rond diverse punten die aan bod komen op de gemeenteraad. Hiervoor willen we onderzoeken of we burgerpanels kunnen samenstellen die de diversiteit van Hove weerspiegelen. Deelnemers aan een burgerpanel krijgen objectieve info over een bepaald beleidsonderwerp, waarna ze deelnemen aan open discussies en na afloop conclusies of aanbevelingen opstellen.
We zorgen voor een transparant financieel beleid. Hove Beweegt kijkt verder dan één legislatuur en investeert gericht op duurzaamheid en toekomstvisie. We begrijpen dat investeringen niet voor één legislatuur moeten meegaan, maar streven naar investeringen die de gemeente op de lange termijn ten goede komen. We streven bovendien naar transparantie in onze financiën door middel van open rapportage en een budgetmonitor. Op deze manier kunnen Hovenaars gemakkelijk inzicht krijgen in hoe gemeentegelden worden besteed en kunnen ze de besluitvorming rond financiële kwesties volgen en begrijpen
Hoe doen we dit?
Invoering burgerbegrotingen op wijkniveau.
We onderzoeken de invoering van burgerpanels.
We reanimeren de adviesraden.
We maken de gemeenteraad ook digitaal toegankelijk.
We zorgen voor een transparant financieel beleid.