Of Eldorado voor verkavelaars?
Op onze laatste Toile Cirée voor de zomer trekken we nog eens alle registers open. Het gespreksonderwerp ‘ruimtelijke ordening’ lijkt misschien voer voor deskundigen, maar ’t is minder ver van uw bed dan u denkt.
Gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche: “De gemeente zou heel wat hefbomen in handen kunnen hebben om de niet te stillen bouwwoede van de verkavelaars in goede banen te leiden, maar de afgelopen zes jaar hebben we eigenlijk nauwelijks vooruitgang geboekt. Het enige wat er tot nu toe is gebeurd, is de uittekening van een vlekkenplan, een kaart die de bestaande Hovese bebouwing toont. Dat vlekkenplan is dan nog grotendeels het werk van vrijwilligers geweest.” Een dergelijk plan kan de basis zijn van een nieuw ruimtelijk structuurplan, maar heeft op zich geen enkele juridische waarde.
Gemeenteraadslid Jo Ampe: “Die juridische afbakening hebben we nodig om de bouwhonger van sommige projectontwikkelaars te kunnen kanaliseren. Als de gemeente het allemaal maar op zijn beloop laat, dan geeft ze de schaarse ruimte eigenlijk uit handen. Dan krijgen we een eldorado voor de projectontwikkelaars.”
Immokantoren
Dat die afbakening noodzakelijk is, blijkt enkel al uit het aantal immobiliënkantoren dat er de afgelopen maanden in Hove is bijgekomen. Inmiddels staat de teller op vijf. “De vergrijzing van de bevolking zorgt ervoor dat verschillende oudere villa’s, zoals in de Bloemenwijk, op de markt zullen komen”, aldus raadslid Jo Ampe. “De grotere bouwpromotoren liggen nu al op de loer om met die grote lappen grond aan de slag te gaan. Dat is de trend die we nu overal in Hove kunnen waarnemen: de bouw van grotere appartementsblokken verscholen in het groen. Maar die blokken komen natuurlijk vlak naast bestaande huizen te liggen, wat niet altijd een pretje is voor de bewoners die er blijven wonen.”
Betaalbaar wonen
Verschillende moeilijke keuzes dringen zich op. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we de gemeente zo groen mogelijk houden en ondertussen voldoen aan allerlei woontendensen? In principe worden we de komende jaren in de provincie Antwerpen geconfronteerd met een stijgend bevolkingsaantal, hoewel onlangs bleek dat Hove quasi als enige gemeente in de Antwerpse zuidrand een dalende trend vertoonde: de woningen zijn hier namelijk te duur, jongere gezinnen kunnen woningen in Hove niet langer betalen. Meteen een ander heet hangijzer: welke hefbomen heeft de politiek om ervoor te zorgen dat er nog betaalbare woningen in Hove worden aangeboden en de jongeren dus niet massaal wegtrekken? Of nog: een betonstop is op het eerste gezicht misschien een aantrekkelijk idee, maar wat is de kostprijs daarvan als grondeigenaars vergoed willen worden voor de waardedaling van hun gronden?
Kom zeker eens langs om jouw mening en ervaringen kenbaar te maken. We trekken alle registers open om zoveel mogelijk aspecten van het wonen in Hove aan bod te laten komen. Om de gesprekken aan onze keukentafels op gang te trekken hebben we alvast An Rekkers gevraagd voor het openingswoord. An Rekkers is directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, het platform voor iedereen die professioneel bezig is met ruimtelijke planning in Vlaanderen (zoals stedenbouwkundigen en ontwerpers van studiebureaus – zie ook www.vrp.be). Nadien verspreiden we ons over enkele gesprekstafels met de volgende thema’s:
– het nieuwe wonen: van kangoeroe tot en met cohousing
– moeten we open ruimte opgeven om de woonmarkt socialer te maken?
– de betonstop: de ideale oplossing of nodeloos onbetaalbaar?
Praktisch:
De Toile Cirée over de ruimtelijke ordening in Hove vindt plaats op zondag 24 juni in ’t Groen Schooltje, Boechoutsesteenweg 31 in Hove. We beginnen eraan om 11 uur.
Programma:
- vanaf 10u30 ontvangen we u met koffie
- om 11u stipt beginnen we eraan
- er is kinderanimatie van 11 tot 13u
- om 13u30 volgt een primeur met de presentatie van onze lijst voor 14/10
- aansluitend bieden we u een picknick aan met soep en een broodje
- en om de dag compleet te maken, zijn we om 15u op het openingsfeest van Frijthout
Wie is An Rekkers?
An Rekkers (1974) studeerde Romaanse filologie en Culturele Studies aan de KU Leuven. An startte haar loopbaan in monumentenzorg en coördineerde een aantal jaar de Open Monumentendag Vlaanderen. Daarna zette ze als coördinator van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei natuur en landschap hoger op de streekagenda. De rode draad door haar loopbaan en tegelijk haar drijfveer is werken aan een kwalitatieve leefomgeving door de inherente troeven ervan te versterken. Dat bracht haar ertoe om stedenbouw en ruimtelijke planning te studeren (afgestudeerd aan de VUB in 2017). Sinds eind 2013 is An directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. De VRP is een lerend netwerk waar stedenbouwkundigen, ruimtelijk planners en aanverwante disciplines kennis en ervaringen uitwisselen en dat de weg wil effenen voor een kwalitatief ruimtelijk beleid in Vlaanderen. In haar vrije tijd kruipt An graag in de pen voor boeiende schrijfopdrachten of vind je haar met een verrekijker in de mooiste natuurgebieden.